Per Johansson - Vilka frågor kan vetenskap svara på? Ett samtal om vetenskaplig grund, skola och människa.

Vilka frågor kan egentligen vetenskapen svara på? Vari ligger vetenskapens kraft och vilka är dess begränsningar? Och kanske allra viktigast: kan vi ha tillit till att vi vet saker - bara genom att vara människor i världen? 

Vi lever i ett samhälle där vetenskapen står högt i kurs. Men vad är egentligen vetenskaplig grund, evidens och beprövad erfarenhet som undervisningen i skolan ska vila på, och hur kommer vi människor in i bilden? 

I det här avsnittet pratar jag med Per Johansson som är idéhistoriker och doktor i humanekologi. Man kan också höra Per i Sveriges radios program Människan och maskinen samt i podden Myter och mysterier tillsammans med Eric Schuldt. 

Här döljer sig någon slags paradox. Å ena sidan lever vi med en bild av att det är vetenskapen som ska staka ut vägen till lösningarna på vår tids stora problem, till exempel att vi ska få ordning på dåliga resultat i skolan genom att förlita oss på vetenskaplig grund och evidensbaserade metoder. Samtidigt - i samhällsdebatten och i skoldebatten - är det inte ovanligt att förespråkarna för olika synsätt eller metoder backar upp sitt synsätt med en vetenskaplig studier som motsäger ett annat synsätt som backas upp av en annan studie. Hur kan det bli så här? 

I slutet av samtalet rör vi oss in i en helt annan kunskapssyn - genom att lära känna oss själva har vi människor tillgång till en mycket direkt kunskap och urskiljning som inte behöver något skolsystem.

Next
Next

Introduction